Zóoooveel foto's te maken in de Merenwijk

In de Merenwijk zijn zóóveel foto's te maken. Over mensen, dieren, bomen en planten, gebouwen, zon en wolken of wat dan ook. Om het een beetje overzichtelijk te houden, kozen we om alle beelden onder te brengen in tien verschillende categorieën. Wie fraaie platen wil aanleveren over onze mooie wijk hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot één categorie. Kom gerust met alle soorten boeiende of ontroerende beelden.

Hieronder staan de categorieën genoemd, met een toelichting. Klik op de titel van een categorie om naar de betreffende pagina te gaan. Als je snel bent, ben je misschien de eerste die daar een foto voor aanlevert!

Het was een denderend wijkfeest, op 25 september. Op tientallen plekken vierden Merenwijkers het 50-jarig bestaan van de wijk. We twijfelen er niet aan dat jullie dat op honderden manieren hebben vastgelegd. Stuur je mooiste foto's in voor maximale napret.

De groenste wijk van Leiden - voor velen is het een belangrijke reden om hier te wonen. Leg de mooiste plekken vast, in je (buurt)tuin, het wijkpark of het voedselbos, de polder of die fraaie boom op straat. We zetten ons schrap, met deze categorie. Misschien splitsen we hem gaandeweg nog verder op, als het aantal inzendingen en prijswaardige foto's al te groot wordt.

De winnaar is Maaike van Diepeningen, met:
park mysterieus

Al dat groen komt ook de biodiversiteit ten goede. We kunnen hier genieten van zo veel dieren. Van de adembenemende foto's van vogelaars met telelenzen tot familiekiekjes met Martha de blaarkop, de wijk-ooievaars of de schildpad in de Broekwegsloot. Of pak je macro en ga op zoek naar het o zo belangrijke kleine spul. Enige voorwaarde: je foto's moeten gemaakt zijn in de Merenwijk.

De winnaar: de vissende reiger van Peter Tirion.

vissendereigerreiger met snoek

Fijn wonen, daar kunnen je buurtgenoten een belangrijke bijdrage aan leveren. De wij van WIJk, zeg maar. En zo wordt er van alles georganiseerd: straatbarbecues, buurtfestivals, paaseierzoektochten, kerstliedjes zingen - en wat al niet meer. Geef ons een inkijkje, en misschien breng je andere buurten wel op ideeën!

De winnaar is Hans Kleijn, met: dansen (de eerste foto)

Lekker naar buiten om te bewegen en te sporten, of juist ultiem relaxen. Maar er is meer. Zo kennen wij wijkbewoners die actief zijn als kunstschilder, amateur-vioolbouwer, hobby-imker of glas-in-loodmaker. Heb jij een bijzondere hobby of ken jij zo iemand? Stuur ons een portret of een impressie en breng de veelzijdigheid van de Merenwijkers in beeld!

De winnaar is Hans Kleijn, met twee foto's: 'Merenwijk beach' (de eerste foto) en yoga bij de Strengen.

Hoe is het om op te groeien in de Merenwijk? Helemaal top of vind je het maar saai? Wat is jouw favoriete plek om te spelen of te chillen? Wat vind jij het leukste om te doen? Laat het ons zien! (Ouders mogen ook inzenden. Als het mag van de kinderen, natuurlijk.)

De winnaar is Hans Kleijn met:

vriendinnetjes op weg

Pionieren in de polder, rolschaatsen op de rondweg, zwoegen door het zand - als je eerste bewoners spreekt dan komen de verhalen los. Verhalen die inmiddels echt geschiedenis zijn geworden. Want ook de wijkgenoten die hier 'pas' dertig jaar wonen, hebben daar geen beeld bij. Dus duik in oude dozen en fotoboeken en laat alle 'nieuwkomers' zien hoe het begon!

De winnaar is Ilse Daalder (die beide foto's maakte).

Misschien is een foto voor jou nog maar het begin. Omdat je dol bent op nabewerken, Photoshoppen, collages maken of wat dan ook. Wij laten ons graag verrassen. Alles dat voortbouwt op een foto is welkom in deze categorie, zolang je inzending maar wel digitaal is.

De winnaar is Niek de Winter, met Watergolven (de eerste foto).

Konden we wegens corona dit jaar niet lekker naar de wintersport, kregen we de mooiste sneeuw-en-ijspret sinds jaren zomaar thuisbezorgd in eigen wijk. Een bonuscategorie in onze fotowedstrijd dus. Stuur uiterlijk 15 maart je mooiste winterfoto's in. Voor deze categorie kiezen we in maart alvast de winnaar!

Klik op een foto om die groter te zien. Vervolgens kun je, met de pijltjes die je dan ziet, scrollen door de grote beelden.

Wie op sociele media #merenwijk een beetje volgt, ziet ze bijna dagelijks langskomen. Fraaie luchten in alle kleuren. Logisch. Ze zijn hier bijna dagelijks te bewonderen, in elk seizoen en elke weersomstandigheid. Stuur je mooiste exemplaren op!

De spelregels

Voor de fotowedstijd geleden de volgende spelregels.

• Mail je foto's naar , kan ook via WeTransfer.
• Vermeld je naam, en geef je foto een naam of titel (dus niet bijv. DCS_00458). Zit er een verhaal aan vast? Leuk!
• Je foto moet een jpg-bestand zijn, max 1800 pixels breed of hoog, max 3 MB groot.
• Per categorie kun je maximaal 10 foto’s inzenden.
• Je foto moet zijn gemaakt in de Merenwijk.
• Natuurlijk stuur je alleen eigen foto's in.
• Met je inzending ga je akkoord dat we je foto's mogen gebruiken op de website, op sociale media of misschien wel een tentoonstelling.
• Met je inzending vrijwaar je de wijkvereniging​ voor claims van geportretteerden of van derden die zeggen auteursrechthebbende te zijn.